Sprawdzone, szybkie i łatwe w przygotowaniu przekąski. Świetnie prezentują się na stole, uwielbiane nie tylko przez dorosłych ale i dzieci „niejadków”. Swoimi kolorami, połączeniem warzyw i owoców przyciągają nasz wzrok. Czasami mówimy że „jemy oczami” – coś w tym jest. Zapraszam na pyszne przekąski.
Sposób I.
– ogórek
– serek śmietankowy
– chipsy łódeczki
– majonez
– serek sałatkowy
– pomidor koktajlowy
– oliwka
– listki pietruszki, szczypiorek
Z ogórka odcinamy oba końce. Jedną stronę ogórka na całej długości ścinamy na grubość ok. 3mm – będzie to podstawa przekąski, przeciwną stronę ścinamy na grubość ok. 5-6mm. Usuwamy gniazda nasienne. Powstałą rynienkę wypełniamy serkiem śmietankowym, przykrywamy chipsem „łódeczką”, wyciskamy odrobinę majonezu. Serek sałatkowy kroimy w paseczki, na majonez kładziemy po listku pietruszki, 3 szczypiorki, na to układamy serek sałatkowy. Na wykałaczkę nabijamy pół oliwki, cały pomidorek koktajlowy i wbijamy w środek przygotowanej przekąski.
Sposób II.
– ogórek
– jajko ugotowane
Ogórek szklarniowy dzielimy na 6-7cm części. Wycinamy środek i wkładamy jajko ugotowane na twardo. Tniemy na paski ok. 1 cm.
Sposób III.
– chleb tostowy
– serek śmietankowy
– łosoś wędzony
– świeży ogórek
– szczypiorek
Szczypiorek siekamy, dodajemy do serka śmietanowego, odrobinę solimy, mieszamy na jednolitą masę. Odcinamy brzegi chleba tostowego, jeden plaster smarujemy serkiem, układamy łososia i przykrywamy posmarowanym serkiem – drugi plaster tostu. Z ogórka wykrawamy paseczki tak, aby było część skórki i część miąższu.
Górę tostu smarujemy serkiem i obkładamy paskami ogórka. to samo robimy z dolną częścią kanapki. Całość kroimy na cztery części po przekątnej.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..