Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek Przepisy

Pulpety – szybko i smacznie

Pyszne pulpeciki ( najczęściej w sosie pomidorowym) to jedno z tych domowych dań, do których chętnie wracamy. Pulpety to ciekawy pomysł na obiad na specjalne okazje i na co dzień. Pulpety z mięsa mielonego to danie, które nie wymaga znajomości sztuczek kulinarnych ani wyjątkowych zdolności, przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować smaczny obiad na każdą okazję. Jeśli przygotujesz większą porcję, zaoszczędzisz sporo czasu i uzyskasz posiłek na kolejny dzień. Słodka papryka i chili nadadzą pulpetom wyrazistości, a dodanie cebulki ze szczypiorkiem dopełnią smak. Ugotowane w wodzie z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego będą zachwycać tradycyjnym aromatem.
Składniki:
– 400g mięsa mielonego
– 1 cebula ze szczypiorkiem
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka natki pietruszki
– Sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta papryki Chili
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli. Wymieszaj.
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój na drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób.
Uformuj kulki i obtocz je w mące.
Teraz możesz usmażyć pulpety na rozgrzanym tłuszczu.
W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione.
Drugim sposobem jest gotowanie:
Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Przygotuj ulubiony sos, dodaj odsączone z wody pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Podaj z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej lub inną ulubioną.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ