Sałatka koktajlowa z krewetkami w szklanym kieliszku
Dania z krewetek to cały wachlarz smaków i możliwości: można gotować z nich egzotyczne zupy, podawać je z grilla z dodatkiem sosów lub z patelni – z makaronem i warzywami.
Dziś mam dla Was pomysł na niebanalną sałatkę w szklankach idealną na domowe imprezy. Prosta, bardzo smaczna i efektowna sałatka udekorowana smakowitymi krewetkami.
Składniki:
– 200g krewetek koktajlowych w oleju
– łyżka sosu słodko-kwaśnego chili
– łyżka majonezu
– szczypta papryki chili
– sól, pieprz, szczypta czosnku w proszku
– sałata lodowa
– krewetki królewskie
– kieliszki szklane
I. Przygotuj krewetki królewskie:
250 g krewetek w rozmiarze 31/40 – to jest około 20 sztuk (waga krewetek oczyszczonych i rozmrożonych)
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku – obrane i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
sól morska
świeżo zmielony pieprz, papryka chili, sok z cytryny
Krewetki umyj i osusz. Na patelni roztop masło. Wrzuć czosnek, podsmaż chwilę – tylko tyle, żeby czosnek zaczął się lekko rumienić. Następnie wrzuć krewetki. Trzymaj na patelni przez około 3-4 minuty, starając się, by przysmażyły się równo z każdej strony. Gdy są już gotowe, zdejm patelnię z ognia, dopraw krewetki do smaku solą, pieprzem, papryką chili (teraz można też skropić sokiem z cytryny).
II. Poszarp dłońmi sałatę lodową na małe kawałki.
III. Przygotuj sos z krewetkami:
– krewetki koktajlowe odsącz z nadmiaru oleju, posiekaj lub włóż do blendera, blenduj przez 2-3 sekundy. przełóż do miseczki, dodaj majonez, sos słodko-kwaśny chili, paprykę chili, sól, pieprz i czosnek w proszku do smaku.
IV. Do kieliszka wlej 2-3 łyżeczki sosu z krewetkami, włóż trochę sałaty lodowej, warstwę sosu z krewetkami, znowu sałata lodowa, na zakończenie polej sosem krewetkowym. Na brzeg kieliszka włóż dwie krewetki królewskie, plaster cytryny i koper.
Uwaga: najlepiej smakuje tego samego dnia, gdy sałata lodowa jest chrupiąca. Przechowywać w lodówce. Następnego dnia też jest bardzo smaczna. Sprawdziłam na sobie, polecam 🙂 .
Smacznego.