Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Przepisy

Tort okolicznościowy z owocami

Poznaj sprawdzony przepis na tort urodzinowy. Chociaż to imprezy urodzinowe z wręczeniem prezentów są punktem kulminacyjnym urodzin, nie mniej ważny jest tort urodzinowy, z których solenizanci zdmuchują świeczki. Jaki tort upiec na urodziny? Wielopoziomowe torty z kremowymi dekoracjami nigdy nie wychodzą z mody, zapadają w pamięć zarówno wyjątkowym smakiem, jak i efektownym wyglądem. Jednak interesującymi pomysłami na torty urodzinowe są również niższe, ale tak samo smaczne. Polecam tradycyjny tort z bitą śmietaną, mascarpone i mnóstwem owoców. – wyśmienity nie tylko do espresso, latte czy mokki.
Składniki na biszkopt:
– 5 jajek
– 130g mąki
– 40g mąki ziemniaczanej
– 165g cukru
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ok. 6 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. „kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do ok. 40 minut.
Składniki na krem:
– 400 ml śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 200g serka mascarpone
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżka kawy rozpuszczalnej + odrobina wody gorącej do rozpuszczenia kawy

dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, poncz rumowy, świeże owoce – czereśnie, truskawki, maliny, owoce granatu, kiwi, mandarynki, winogrona.
– 100g czekolady deserowej
Schłodzoną śmietanę ubijaj z serkiem mascarpone, stopniowo dodawaj cukier, na koniec sok z cytryny. Krem podziel na pół, do jednej części wlej wystudzoną kawę i wymieszaj.
Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na trzy części. Pierwszy placek nasącz ponczem i posmaruj kremem kawowym, połóż następny placek – również nasącz ponczem, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (dżem jest lekko kwaskowy co w połączeniu z kremem śmietankowym nie będzie mdłe). Następny placek nasącz ponczem, posmaruj kremem śmietankowym, całość wykończ tym kremem.
Czekoladę rozpuść, zrób obwódkę w koło tak, aby nam spływała jak sople.
Na wierzchu układaj owoce tak jak na zdjęciu lub według własnej fantazji.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ