Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości. Ta zimowa przekąska zrobi furorę na każdej imprezie typu: wigilia firmowa, przyjęcie świąteczne, czy sylwester.
Choinka z ciasta francuskiego:
– 1 gotowe ciasto francuskie
– krem czekoladowy
– 1 żółtko (do posmarowania)
– 1 łyżeczka mleka
Dodatki: serek mascarpone, porzeczki, borówki, cukier puder
Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim rozwinąć ciasto francuskie, przeciąć na pół, jedną połowę posmarować dosyć cienko kremem czekoladowym . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 2 cm. Na czubku choinki umieścić wyciętą z ciasta gwiazdę.
Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na blaszkę z piekarnika.
Następnie każdy z pasków skręcić w świderek. Dodatkowo można ponacinać środkową część choinki w romby, tak, żeby wyglądała jak kora drzewa lub powciskać widelcem rowki.
Za pomocą pędzelka całość posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Wystudzone posypać cukrem pudrem, ozdobić rozetami serka mascarpone, porzeczkami czerwonymi lub owocami granatu, borówkami.
Smacznego.