Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Przepisy Przystawka, przekąska

Ciasto filo – cudownie kruche i chrupiące

Cudownie kruche i chrupiące, ciasto filo jest uniwersalnym faworytem.
Przygotuj różnorodne, wszechstronne dania dzięki naszym przepisom z ciastem filo. Lekkie i kruche ciasto filo jest idealne na przystawki, takie jak samosy i tartlets, a także na pyszne desery, takie jak baklava i tarty owocowe.

Wypełnij kosze z ciasta filo ulubionymi dodatkami, a następnie podawaj gościom – idealne letnie kanapki na przyjęcie.


I. Koszyczki z ciasta filo
potrzebujesz:
– ciasto filo
– ser mozzarella w zalewie (duże kule)
– pomidorki koktajlowe
– czarne oliwki
– szynka w plastrach (okrągła)
– kawałek żółtej papryki
4 arkusze ciasta układaj równo jeden na drugim, pokrój na kwadraty 10x10cm,
Wgłębienia formy do muffinów posmaruj olejem lub roztopionym masłem. Każdy kawałek ciasta układaj ukośnie jeden na drugim a następnie przełóż ciasto filo w zagłębienia formy do muffinów.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w słupki. Ser mozzarella odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
Szynkę złóż na pół i jeszcze raz na pół, do środka włóż pół pomidorka, oliwkę czarną i słupek papryki żółtej. Tak wypełnioną szynkę włóż do koszyczka z filo, obok szynki włóż plaster mozzarelli.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, piecz koszyczki do zarumienienia brzegów.


II. Paluszki serowe w cieście filo
potrzebujesz:
– ciasto filo
– paluszki serowe
– jajko
– czarnuszka
Ciasto filo pokrój w paski długości ok. 12cm i szerokości dłuższej od paluszków serowych (o ok. 4cm). Każdy paluszek serowy zacznij zawijać w rulon. W połowie zawijania zwiń brzegi, dzięki czemu nie wypłynie ser (metoda jak przy krokietach). Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 10 minut.


III. Kukurydza kolby w cieście filo
potrzebujesz:
– ciasto filo
– kukurydza mini kolby z zalewy
– szczypiorek
Utnij paski z ciasta filo węższe niż kukurydza, owiń nim kolby, zwiąż szczypiorkiem i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciesz się chrupiącym ciastem z kukurydzą.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ