Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Wegańskie

Słodka orzechowa rolada bez pieczenia

Dzisiaj przypominam stary przepis na roladę, a właściwie roladkę orzechową bez pieczenia. Do szybkiego przygotowania, z łatwo dostępnych składników, wymagającą jednak co najmniej dwugodzinnego pobytu w zamrażarce, bo tylko dobrze schłodzoną pokroimy w ładne plasterki. W smaku i konsystencji przypomina mi dobre, orzechowe cukierki – miękkie, lekkie i bardzo smaczne! Polecam!
1. Składniki:
– 1 szklanka masła orzechowego
– 1/3 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
2. Masa:
– 3/4 szklanki orzechów nerkowców
– 5 łyżek mleka sojowego (lub inne)
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki masła orzechowego
– cukier wanilinowy lub aromat
Nerkowce wcześniej namoczyć minimum 6 godzin lub całą noc.
Z przygotowanych składników z zestawu pierwszego uformować rękoma kulę, którą należy rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby masa nie przyklejała się do wałka przykryć ją drugą warstwą papieru. Po rozwałkowaniu przyciąć krańce nożem, uformować prostokąt.
Namoczone orzechy miksujemy w robocie kuchennym. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej struktury.
Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na około 20 minut w celu stężenia. Po tym czasie rozprowadzamy ją na warstwie masy orzechowej, wygładzając nożem lub szpatułą.
Całość ostrożnie zwinąć w rulon pomagając sobie papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny w celu zastygnięcia. Po tym czasie kroimy na porcje, możemy posypać cukrem pudrem lub mąką kokosową (aby otrzymać mąkę kokosową należy zmielić wiórki kokosowe). Roladę przechowujemy w lodówce. Mam nadzieję, że przepis się podoba.
Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ