Królowa sałat zimowych – sałata lodowa. Delikatna, chrupiąca, dość słodka, świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Niezastąpiona do mięsnego dania obiadowego, wszelkiego rodzaju sosów. Często z dodatkiem majonezu lub oleju.
Niektórzy traktują ją jedynie jako ozdobę talerza, a inni upatrują w niej wiele cennych składników.
Sałata lodowa nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi jaki wydaje przy łamaniu, podobnym do kruszenia lodu. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje swoją świeżość w lodówce, nie tracąc cennych wartości. Ponadto sałatę lodową można z powodzeniem kroić nożem i nie wymaga ona rwania jak inne rodzaje sałaty. Sałata lodowa jest produktem niskokalorycznym, zatem polecanym w dietach odchudzających. Wartość energetyczna 100 g produktu wynosi około 14 kcal. Posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów, a zarazem jest źródłem cennego błonnika (1,2 g/100 g produktu), który usprawnia pracę jelit i poprawia trawienie. Sałata lodowa w porównaniu z innymi rodzajami jest dość uboga w składniki odżywcze, co nie oznacza, że jest ich pozbawiona. Przy swojej niskiej wartości kalorycznej, zawiera nieco witamin i składników mineralnych, zatem warto od czasu do czasu po nią sięgnąć. Obok podstawowych składników odżywczych w sałacie znajdziemy minerały. Potas chroni serce i zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi. Sałata także posiada niewielkie ilości magnezu i żelaza, które korzystnie wpływają na funkcje organizmu.
Sałata lodowa w swych liściach kryje witaminy A, D, E, a także niezbędny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego kwas foliowy. Posiada również niewielkie pokłady β-karotenu, który aktywnie uczestniczy w zapobieganiu efektów starzenia organizmu.
Sałata lodowa jest idealnym uzupełnieniem diety dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki. Sałata lodowa polecana jest we wszystkich dietach odchudzających. Mylne jest twierdzenie, że składnikiem sałaty lodowej jest wyłącznie woda. Nie zapewnia tylu składników, co inne warzywa np. szpinak, czy brokuły, mimo to dostarcza organizmowi cenne minerały, a dodatkowo jest bardzo smaczna.
Surówka z sałaty lodowej:
– Sałata lodowa
– Kukurydza konserwowa
– Papryka czerwona
– Cebula (słodka lub szalotka)
– Sól
Składniki w dowolnej ilości, w zależności ile potrzebujemy surówki. Sałatę i paprykę kroimy na grubsze kawałki, cebulę w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól do smaku i gotowe. Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..