Bardzo lubimy tartę na słodko, ale czy już jedliście na słono?
Kruche ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
Ciasto przygotuj sam/a, lub kup gotowe w sklepie.
Składniki:
– warzywa na patelnię – ok. 500 g
– 2 jajka
– 70g ser żółty
– 150ml śmietany 18%
– 2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
do dekoracji: koper, pomidorki koktajlowe
ciasto:
– mąka pszenna – 2,5 szklanki
– masło – 200 g
– 0,5szk. wody
Przygotuj:
– formę do tarty o średnicy 28 cm
– piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTUJ CIASTO NA SPÓD
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone masło i 0,5 szklanki wody. Całość zagnieć w kulę i włóż do miski do lodówki na ok. 1 godzinę.
PRZYGOTUJ FARSZ DO TARTY
Warzywa na patelnię wrzuć na rozgrzany olej i duś pod przykryciem ok. 10-15 minut. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce z jajkami i śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną.
PODPIECZ SPÓD TARTY
Formę do tarty posmaruj tłuszczem lub wyłóż dno papierem do pieczenia, rozprowadź po jej dnie i ściankach wyjęte z lodówki ciasto. Nakłuj widelcem i podpiecz przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. (Drugi sposób to – przykryć ciasto papierem do pieczenia i wysypać kulki porcelanowe w celu obciążenia ciasta, piec 10 minut, zdjąć kulki i jeszcze podpiekać ok. 10 minut.)
PIECZEMY TARTĘ
Wyjmij spód z piekarnika, nałóż warzywa i polej śmietaną z serem i jajkami. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200°C.
Po wyjęciu posyp posiekanym koperkiem, udekoruj połówkami pomidorów koktajlowych.
Smacznego.