Chrupiąca sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego jest prosta i szybka do zrobienia, sałatka ta pasuje do wielu dań. Świetnie sprawdza się jako jedna z sałatek do dań z grilla jak i dodatek warzywny do obiadu.
Seler naciowy jest znany od czasów starożytnych, już starożytni Egipcjanie jedli seler naciowy, który rósł dziko. Dlatego jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw.
Dużą popularnością cieszy się zielona odmiana selera naciowego z chrupiącą, długą łodygą, którą charakteryzuje specyficzny lekko pikantny smak. Łodyga selera jest zakończona drobnymi listkami. Seler naciowy wraca do żywieniowych łask, ponieważ nadaje się nie tylko, jako składnik dań, ale też, jako przekąska podawana na zimno. Łodyga selera naciowego doskonale smakuje z różnym rodzajem dipów.
Seler naciowy jest bardzo często stałym składnikiem diet osób odchudzających się, a jest to spowodowane tym, że idealnie wspiera proces spalania zbędnego tłuszczu.
Dużą zaletą selera naciowego jest to, że nie jest wymagający, jeśli chodzi o kwestię przygotowania dania. Wszelkie sałatki, a także przekąski z selera naciowego wykonuje się bardzo szybko.
Składniki:
– 6 łodyg selera naciowego
– 1 średni ogórek typu wąż
– garść szpinaku
– 2-3 plastry ananasa
– szczypta pieprzu
Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Każdą łodygę pokrój w cienkie “plasterki”.


Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Słupki ogórka pokrój w drobną kostkę.

Szpinak poszatkuj i dodaj do selera. Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca i orzeźwiająca.
Sałatkę można jeść już tak przygotowaną lub z dodatkiem ulubionego dipu ewentualnie z majonezem.
Smacznego.

Dodaj komentarz