Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek

Rolada na Dzień Dziadka

Mój dziadek ciężko pracował. Pamiętam jak latem szykował drzewo na zimę, rąbał, układał. Postanowiłam uczcić w ten sposób Dzień Dziadka, robiąc dla dziadka roladę w kształcie pnia na słodko ( wiem że był łasuchem!).

Składniki na roladę:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
0,5l śmietany 34%
3 łyżki stołowe cukru pudru

Polewa czekoladowa

Jajka ubijamy z cukrem, mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy przez 17 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu zwijamy w lnianą ściereczkę, odkładamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy mikserem dosypując po trochu cukier. Wystudzone ciasto smarujemy kremem i zwijamy w rulon. Oba końce rolady odcinamy po skosie, imitacja odciętych gałęzi. Smarujemy czekoladą. Ozdabiamy według swojego pomysłu.
Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ