Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Szaszłyki owocowo-mięsne, koreczki z parówką

Szaszłyki owocowo-mięsne to świetny pomysł na przekąskę podczas urodzin dziecka. Przygotowanie jest łatwe, a do wykonania możesz użyć ulubionych owoców. Równie dobrym pomysłem są koreczki z parówką. Takimi przekąskami zaspokoisz nie tylko dzieci ale i dorosłych.


I. Składniki na szaszłyki:
– szynka duże plastry
– parówki
– dojrzałe mango
– ser mozzarella mini kulki
– winogrona zielone
– ogórek konserwowe
– czerwona papryka
– patyczki na szaszłyki

Na samym początku umyj mango i połóż je płasko na desce. Musisz znaleźć miejsce, gdzie widać jak umiejscowiona jest podłużna oraz płaska pestka. Gdy ją zlokalizujesz, odetnij jak największą część owocu z jednej i z drugiej strony.
Najlepiej kroić najpierw z najszerszych i bardziej płaskich boków mango, aby uzyskać jak najwięcej miąższu. Ustaw nóż w pobliżu środka pestki, tnąc wzdłuż boków. Otrzymasz dwa duże owalne kawałki owocu.
Za pomocą noża wytnij wzór siatki na każdej połowie mango, uważając, aby nie przeciąć skóry.
Następnie naciskamy kawałki owocu od strony ze skórką, tak aby wnętrze owocu zostało wypchnięte w postaci pojedynczych kostek. Oddziel miąższ mango od skórki.
Szynkę pokrój w paski o szerokości ok. 2cm. Ogórki konserwowe pokrój w talarki, paprykę w kostkę 2×2., parówki na kawałki ok. 2cm.
Weź pasek szynki, koniec nabij na patyczek do szaszłyków – przekładaj szynką i nadziewaj kolejno: winogrono, kostkę mango, kulkę mozzarelli, ogórek konserwowy, paprykę, zakończ parówką. (Nic nie szkodzi gdy pomylisz kolejność, ja podałam przykład a kompozycja należy do Ciebie)


II. Koreczki z parówką
– 4 parówki
– 3 kromki chleba tostowego
– 12 kawałki sera żółtego ok. 2cm x 1,5cm x0,5cm
– 6 rzodkiewki
– 12 listki pietruszki
– 2 łyżeczki majonezu czosnkowego
– 12 pikery
Z parówek odetnij końcówki i każdą podziel na trzy równe kawałki. Każdą natnij z dwóch stron na krzyż, przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż.
Obręczą wytnij kółka z chleba tostowego, przełóż na patelnię po parówkach i podsmaż na rumiano.
Rzodkiewki umyte i osuszone nacinamy nożem lub wycinakiem w koło rzodkiewki, oddzielamy dwie połówki i kwiatek gotowy. Na pikery nabij kwiatek z rzodkiewki i kawałek sera.
Zacznij układanie koreczka: na chleb tostowy zrób kleksa z majonezu czosnkowego, połóż podsmażoną parówkę, wbij teraz pikera który wcześniej przygotowałeś z rzodkiewką i serem. Udekoruj listkiem pietruszki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ