Delikatne tramezzino z awokado i jajkiem – pyszna kanapka

Awokado jest zdrowszą roślinną alternatywą masła, dlatego kanapka z awokado robi taką furorę, w połączeniu z jajkiem to świetna propozycja nie tylko na śniadanie. Pokrojone na cienkie plastry awokado i jajko, ułożone na miękkim tramezzino, będą idealną przekąską na imprezę lub przyjęcie w domu.
Delikatne tramezzino z awokado i jajkiem – pyszna kanapka
potrzebujesz:
– tost tramezzino
– ser śmietankowy
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sałata karbowana
– 1 awokado
– 2-3 jajka ugotowane na twardo
do dekoracji guziczki z papryczki chili (mogą być słodkie papryczki)
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój na cienkie plastry wzdłuż awokado.
Tost tramezzino przekrój na pół, każdą połowę przekrój po przekątnej. Posmaruj delikatnie serkiem wymieszanym z jogurtem, doprawionym solą w razie potrzeby. Układaj: sałata karbowana, plaster awokado, plaster jajka, awokado i jajko. Udekoruj guziczkami papryki. Wyciśnij rozetę z serka i również połóż na środku guziczek z papryki.
Smacznego.

Warto wiedzieć:

Sałata karbowana wygląda bardzo efektownie dzięki kształtowi liści, które wyglądają jak gęste falbany. Występuje w dwóch kolorach – zielonym lub bordowym. Jej liście oprócz niezwykłego wyglądu, są również bardzo kruche i soczyste. Najczęściej spożywana na zimno z innymi warzywami, polana dressingami. Jest również niezastąpionym składnikiem kompozycji złożonych z różnych gatunków sałat, oraz kanapek zwłaszcza przyrządzanych na podróże gdyż liście tej sałaty długo pozostają świeże i o niezmienionym smaku.

Dodaj komentarz