Tatar z łososia wędzonego
Tatar z łososia wędzonego to posiekany drobno filet z ryby doprawiony odrobiną soku z cytryny i oliwą. Dodatek posiekanej szalotki i kiszonego ogórka dopełni całości. Tatar z łososia jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania i doskonale smakuje podany ze świeżą bagietką i liśćmi sałaty lodowej.
Ten przepis na tatar z łososia łatwo można przygotować w kilka chwil. W 20 minut stworzysz doskonałą przystawkę. W towarzystwie koperku, soku z cytryny i przypraw tatar z łososia wędzonego staje się wspaniałym daniem kolacyjnym lub imprezowym. Jego smak sprawi, że zachwyci miłośników owoców morza, a Twoi bliscy poproszą o dokładkę.
Składniki:
– 300g łososia wędzonego
– 2 szalotki
– 3 ogórki korniszony
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
– szczypiorek (lub pietruszka)
dodatkowo:
– 1/2 ogórka zielonego
– garść sałaty różnej, koper
– jajka przepiórki
– Slim bread razowy
Sos:
– 100ml śmietany 36%
– 1 łyżka ketchupu
Przygotowanie:
– Łosoś wędzony, szalotkę i korniszony pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem, skrop cytryną, wymieszaj. Na koniec wlej oliwę z oliwek i jeszcze raz przemieszaj. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
– Śmietanę ubij na puszystą pianę, dodaj ketchup, wymieszaj.
– Ogórek zielony przekrój na pół wzdłuż, a następnie na plastry. Jajka przepiórki ugotuj na twardo, obierz.
– Pieczywo chrupki przetnij na pół. Weź jedną połowę chlebka, postaw formę pierścieniową, wyciśnij trochę bitej śmietany do środka, następnie włóż tatara lekko dociskając, zdejm obręcz. Na środek wyciśnij kleksa z bitej śmietany, z plastrów ogórka ułóż wachlarz dookoła, układaj strzępki sałaty, kopru, w środku umieść jajko przepiórki.
Smacznego.