Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska Surówki i sałatki

Różowe jaja z szynką

Pomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Jeśli chcemy, na przykład na Wielkanoc przygotować je na różne sposoby, warto postawić na klasyczne farsze, ale i zaskoczyć gości nowymi propozycjami. Zwykle nie jest skomplikowane przygotowanie jajek nadziewanych i nie wymaga dużo pracy. Świetnie wyglądają na stole i są znakomitą przekąską.
Na początek żeby w ogóle zabrać się za faszerowane jajka, musimy je ugotować. Warto zadbać o to, by po ugotowaniu skorupka bez problemu nam odeszła, a jajko po obraniu było gładkie.
Jak ugotować jajka? Istnieją różne sposoby, by ugotować jajka na twardo, a obieranie jajek zakończyło się sukcesem (ważne aby nie były prosto z gniazda co raczej nie jest trudne do wykonania – najczęściej te sklepowe mają już swoją historię) – ja do wody do gotowania dodaję sól, a po 2-3 minutach lekko zbijam skorupki, inni dodają ocet. Ważny jest także czas gotowania. Nie warto przetrzymać jajek w gotującej się wodzie, dlatego 7-8 minut od momentu zagotowania wody to optymalny czas, by jajka ugotowały się na twardo. Jeśli będziemy gotować je dłużej żółtko zyska siną obwódkę. Po ugotowaniu wstawiamy jajka do zimnej wody na chwilę. Wystarczy moment i jajka są gotowe do obrania.
Składniki:
– 4 jaja ugotowane na twardo
– 5 plastrów szynki
– łyżka oleju
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki ostrego ketchupu
– łyżka majonezu
– 4 listki sałaty
– szczypta imbiru
– łyżka posiekanych orzechów
– pieprz i sól
Jaja obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Jeden plaster szynki drobno posiekać. Żółtka, jedną łyżkę ketchupu i olej dobrze rozetrzeć, dodać sól, pieprz, następnie posiekany szczypior i przesianą szynkę wymieszać. Jaja czubato wypełnić pastą. Ułożyć po środku szklanego półmiska, boki naczynia przykryć listkami sałaty. Plasterki szynki przekroić na pół, zwinąć w foremne ruloniki i ułożyć na sałacie. Przygotować sos: łyżkę majonezu wymieszać z łyżką ketchupu, dodać szczyptę imbiru, wsypać orzechy i odstawić na 15. Na każde jajo nałożyć łyżeczkę sosu, udekorować domowymi marynatami i gałązkami pietruszki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ