Włoskie Tiramisu to ponadczasowy i pyszny deser, jeden z kulinarnych klasyków, który od lat zachwyca kubki smakowe młodych i starszych.
Jest tak popularny, że co roku we Włoszech organizowany jest Puchar Świata dla najlepszego Tiramisu, aby wybrać spośród wielu zawodników. Pod okiem kulinarnych ekspertów setki uczestników przygotowuje najsłynniejszy włoski deser, który wszyscy uwielbiamy.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten, tradycyjnie okrągły, przyjmuje obecnie najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko.
Prosty przepis na słynny włoski deser, bardzo łatwy do wykonania.
Składniki:
– opakowanie podłużnych biszkoptów
– 250 g mascarpone
– 75 g cukru
– 3 filiżanki mocnej kawy
– 3 jajka
– 2 łyżki amaretto
– Kakao do wykańczania
Wykonanie:
Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
1. Ubijaj żółtka przez długi czas z połową cukru, aż staną się białe. Następnie dodaj mascarpone i kontynuuj ubijanie, aby go włączyć.
2. Białka ubijaj na sztywną pianę pod koniec wsyp pozostały cukier.
3. Delikatnie dodaj ubite białka do masy z żółtek i mascarpone. Wyłóż foremkę ciasteczkami nasączonymi kawą i amaretto.
4. Układaj naprzemiennie warstwy ciasteczek i kremu. Wykończ kremem. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Posyp kakao tuż przed podaniem.
Smacznego.