Szarlotka w szklankach – niesamowicie pyszny, szybki deser bez pieczenia
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Choć jej nazwa bierze się z tego, że można przygotować ją w krótkim czasie, to przekonasz się, że równie szybko – znika. Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!
Szarlotka w szklankach
Składniki:
– 500g jabłek (np. antonówka, reneta)
– cukier – 150 g
– cynamon – 1 łyżeczka
– cukier puder – 20 g
– kruche, maślane ciasteczka – 400 g
– śmietanka UHT 30% – 400 ml
Do dekoracji
– cukier puder – 1 łyżka
– cynamon – 1 łyżka
– rurki waflowe, listki mięty
Sposób przygotowania:
1: KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.
Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.
2: KROIMY CIASTKA
Ciastka kroimy w równą kostkę lub kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.
3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
4: UKŁADAMY DESER
Na dno szklanek wykładamy porcję ciasteczek, a następnie porcję skarmelizowanych jabłek. Czynność powtarzamy tak, by uzyskać 2 warstwy ciasteczek i 2 warstwy jabłek. Szklanki dopełniamy ubitą śmietaną.
5: DEKORUJEMY DESER
Deser oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem przesianymi przez sito o drobnych oczkach. Całość dekorujemy rurkami waflowymi i listkiem mięty.
Smacznego.