Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Truskawkowy sernik bez pieczenia

Sezon na truskawki nabiera rozpędu. Amatorzy tych smacznych owoców czekają zwłaszcza na polskie truskawki. Truskawki to wrażliwe i kapryśne owoce. Nie czekajmy, wykorzystajmy sezon truskawkowy. A oto smaczny i pięknie wyglądający torcik – sernik truskawkowy, szybki w wykonaniu i niedrogi. Na pewno zachwyci naszych gości.
Składniki:
– 1/2 kg truskawek
– 2 galaretki truskawkowe
– 2 szklanki mleka schłodzonego
– 2 serki homogenizowane po 150g
– 1 gotowy sernik na zimno (w proszku)
Opcjonalnie:
– kilka biszkoptów

Truskawki płuczemy, suszymy, obrywamy szypułki.
Galaretki rozpuścić według przepisu jak na opakowaniu, odstawić do studzenia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to ułożyć biszkopty zostawiając po bokach po ok. 1cm luzu.

Truskawki przekrajać na pół i układać dookoła foremki jedną koło drugiej – przeciętym do brzegu formy. Do miksera wlać mleko, wsypać proszek sernikowy i miksować do sztywności a następnie dodać serki homogenizowane, chwilę miksować. Gotową masę od razu przekładać do formy, wyrównać i ozdobić truskawkami (lub innymi owocami). Schłodzić. Gdy galaretka będzie zimna, wylać delikatnie na sernik, odstawić do schłodzenia.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ