Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Trójkąty z ciasta filo ze szpinakiem, szynką prosciutto i serem mozzarella

 

Trójkąty z ciasta filo z pysznym nadzieniem na specjalną kolację, aby zaimponować gościom. Przekąska dla tych, którzy lubią szpinak, szynkę i ser mozzarella, a więc to jest to czego szukasz! Zobacz jak prosto i szybko wyczarować pyszną przekąskę.


Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz:
– ciasto filo
– 200g świeżego szpinaku
– 100g szynki prosciutto
– 50g startego sera mozzarella
– sól i pieprz do smaku
– masło do smarowania ciasta filo
do dekoracji: pomidory koktajlowe, liście bazylii
Szpinak i szynkę prosciutto posiekaj na drobno, dodaj starty ser mozzarella, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Posmaruj rozpuszczonym masłem płat filo, przykryj drugim, również posmaruj. Podziel na pięć części, użyj radełka do pizzy i przekrój pionowo na 5 części.
Połóż 1 łyżkę farszu na jednym końcu paska ciasta. Złóż jeden róg ciasta na nadzienie, aby uformować trójkąt.
Złóż pasek ciasta na sobie w ten sposób, aż dotrzesz do końca. Posmaruj odrobiną roztopionego masła i umieść trójkąt na przygotowanej blasze.
Powtórz proces z pozostałym ciastem i nadzieniem.
Ułóż trójkąty na blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Upieczone posyp startym serem mozzarella, połóż listek bazylii i pół czerwonego pomidorka.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ