Trójkątne babeczki nadziewane pastą, mini rolady, serowe różyczki
Te przekąski są proste, szybkie do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne. Zachwyć swoją rodzinę, znajomych, przyjaciół.
I. Trójkątne babeczki wypełnione pastą z łososia
Składniki:
– trójkątne babeczki
– kuleczki wasabi
– różyczki z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego:
– łosoś wędzony 100 g
– 100g serka śmietankowego
– łyżeczka soku z cytryny
– szczypiorek
Łososia wędzonego rozdrabniamy i dodajemy do serka śmietankowego, rozcieramy i mieszamy lub miksujemy w blenderze – jeśli chcecie uzyskać gładki krem.
Dodajemy drobno posiekany szczypiorek (zostaw kilka całych), doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Całość mieszamy.
Napełnij trójkątne babeczki pastą z łososia, połóż jedną różyczkę, trochę kuleczek wasabi i dwa szczypiorki.
II. Serowe róże na ciemnym pieczywie
– ser żółty cienki
– serek śmietankowy z ziołami
– chleb żytni
– sałata
Z pieczywa wytnij nieduże kółka. Tą samą foremką wycinaj kółka w serze. Układaj ser tak, aby kółka zachodziły na siebie po 8 sztuk. Zwijaj jak roladę, po zwinięciu przetnij na pół, masz dwie różyczki.
Połóż wycięty chleb żytni, na to kawałek sałaty, kleks z serka śmietankowego i różyczkę z sera żółtego.
III. Sałatka z serem i jajkiem w szynce na ogórku
– szynka prostokątna
– 1 jajko
– 2 łyżki startego sera żółtego
– łyżka majonezu
– sól i pieprz do smaku
– czarne oliwki
– sałata
– ogórek długi
– pieczywo żytnie
Pieczywo i ogórek pokrój w prostokąty 3x4cm.
Ugotuj jajko na twardo, oddziel białko od żółtka i osobno zetrzyj na tarce. Do białka dodaj utarty ser żółty, majonez, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w paski na długość jak pieczywo.
Połóż trochę nadzienia na pasek szynki, zroluj. Zanurz końcówki w majonezie, a potem w startym żółtku.
Kolejność układania przekąski: pieczywo żytnie, kawałek sałaty, plaster ogórka, zrolowana szynka. Całość zepnij pikerem z czarną oliwką.
Smacznego.