Przekąski to specjalna kategoria dań, która służy jako osobna lekka przekąska (na przykład stół bufetowy, na który składają się tylko różne przekąski) lub podawana przed głównym posiłkiem.
Przekąski mają zaostrzyć apetyt, przygotować do głównego posiłku i stworzyć świąteczny nastrój.
Przepisów na przystawki jest wiele: od prostych codziennych przekąsek, które można szybko przygotować na śniadanie, po te najbardziej wyszukane, które naprawdę ozdobią świąteczny stół.
Bardzo szybkie przekąski po prostu na imprezę. Taką przekąskę możesz przygotować zarówno w domu, jak i na łonie natury. Smaczne i oryginalne.
I. Przekąska z pasztetem:
– ser żółty
– ogórek zielony
– pasztet w bloku
– papryka czerwona
– pomidory cherry
– listki pietruszki
Z sera żółtego, pasztetu i papryki wytnij równe kwadraty lub prostokąty. Pomidorki przekrój na pół.
Układaj koreczki kolejno: ser żółty, papryka, pasztet, ogórek zielony. Zakończ wbijając wykałaczkę z listkiem i połową pomidorka cherry w koreczek.
II. Przekąska z mortadelą:
– chleb tostowy
– sałata karbowana
– mortadela
– papryka czerwona
– papryka żółta
– majonez
– rzodkiewka i listki pietruszki
Obręczą ok 3-4cm wytnij kółka z chleba, mortadeli, papryki żółtej i czerwonej. Z rzodkiewki wytnij półkola.
Układaj kolejno: chleb tostowy, zrób mały kleks majonezem, połóż kawałek sałaty, papryka czerwona, papryka żółta, mortadela, sałata, kleks z majonezu i chleb tostowy. Na wykałaczkę wbij półkole rzodkiewki z listkiem pietruszki, wbij w koreczek.
Smacznego.