Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Puszysty „Leśny mech”

Niektórzy znają moje leśne zapędy, wędrówki, podglądanie przyrody. Przemierzając leśne ścieżki, upajam się ciszą i spokojem. Dlatego gdy już mocno zatęsknię za lasem, próbuję jego cząstkę w wersji słodkiej przenieść do kuchni. Ciasto przypominające leśny miękki mech, to moja propozycja na przepyszny dodatek do popołudniowej kawy.

 

Ciasto „Leśny mech” ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, o smaku delikatnie waniliowym. Ciasto wilgotne i smaczne, swoją barwę zawdzięcza dzięki dodatkowi szpinaku.
Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Jeżeli ktoś nie wie a wręcz nie lubi szpinaku, zje to ciasto i poprosi o dokładkę. Krótko pisząc ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.


Składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 250g świeżego lub mrożonego szpinaku
– 2,5 szklanki mąki krupczatki
– 1 szklanka oleju
– cukier waniliowy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
Krem:
– 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
– 2 opakowania Fix do śmietany (opcjonalnie)
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać na koniec dodać szpinak.
Okrągłą formę o średnicy 24cm posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min., do suchego patyczka, w temperaturze 160°C z termoobiegiem ( lub 45 minut w 180°C bez termoobiegu). Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Górę ciasta lekko ściąć (wyrównać). Odcięte skrawki pokruszyć do miski. Ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Śmietanę ubić, dodawać po trochu cukier puder z ekstraktem waniliowym, pod koniec wsypać Fix i jeszcze chwilę ubijać. Połowę śmietany wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać z góry okruchami ciasta i udekorować. Mogą to być owoce np. granatu. Ja udekorowałam słodkimi grzybkami a przepis na grzybki znajdziecie tu.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ