Dekoracyjne sushi – kolorowe sushi

Futomaki są to grube rolki z minimum czterema składnikami – od ryb i owoców morza po świeże warzywa. Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi, oznaczającego gruby, tłusty. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.
Bardzo smaczne sushi, ładnie podane to dobry wybór na lekki obiad lub zdrową kolację.
Składniki:
– rzodkiew marynowana Takuan
– krabowe pałeczki surimi
– młody imbir w zalewie
– ryż do sushi 2 szk.
– wodorosty nori
– ogórek
– gotowana marchew
– majonez
– sos sojowy
– wasabi
– 2 łyżki soku z buraka
Zalewa do ryżu:
– 6 łyżek octu ryżowego
– 3 łyżki cukru
– sól 1-2 płaskie łyżeczki
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
Tak przygotowany ryż płuczemy na sicie tak długo, aż woda będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
Przygotowujemy w tym czasie zaprawę do ryżu- na 2 szklanki suchego ryżu bierzemy 6 łyżek stołowych octu ryżowego, 3 łyżki stołowe cukru, 1-2 płaskich łyżeczek soli, wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy do czasu całkowitego połączenia się składników zaprawy.
Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Odkładamy garść ryżu do osobnej miseczki i dodajemy 2 łyżki soku z buraka przez co uzyskamy różowy kolor ryżu. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
Przygotowanie mozaiki:
Listek nori układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
Umyty i osuszony ogórek kładziemy na ryżu, za pomocą maty rolujemy delikatnie dociskając, odkładamy.
Na matę kładziemy listek nori i rozprowadzamy różowy ryż. Rolkę z ogórkiem kładziemy na różowy ryż i ponownie za pomocą maty rolujemy, lekko dociskając. Rolkę kroimy wzdłuż na cztery części.
Z ugotowanej marchewki ścinamy boki.
Przystępujemy do składania sushi. Na listek nori kładziemy jedną część z ogórkiem (ogórkiem w swoją stronę), drugą część z ogórkiem kładziemy obok (ogórkiem w przeciwną stronę), pomiędzy części kładziemy marchewkę. Powtarzamy to samo z pozostałymi częściami z ogórkiem układając na górę – powstanie nam kwadrat. Przytrzymując palcami aby nam nie rozpadły się części, rolujemy formując kwadrat. Do zrolowania potrzebujemy 2 listki nori.


Przygotowanie kwiatka:
10 sztuk surimi zawijamy w listki nori. Na szerokość dwóch surimi odcinamy rzodkiew marynowaną, kładziemy na listek nori z ryżem i rolujemy. Nadmiar odcinamy.
Listek nori układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
Układamy dwa rzędy z surimi, matę z sushi wkładamy w wgłębienie dłoni, ponownie układamy 2 rzędy surimi, teraz w środek kładziemy rolkę z rzodkwią, na górę kładziemy rząd surimi. Lekko zaciskamy dłoń, kładziemy na stół i rolujemy.

Tradycyjne futomaki:
Listek nori układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
Na ryżu kładziemy rząd surimi, rzodkiew marynowaną, majonez, wasabi, młody imbir marynowany. Całość za pomocą maty rolujemy. Kroimy na 6 części.

Smacznego.

Dodaj komentarz