Sushi – maki rolki, nigiri, ura maki

Najbardziej popularne i szybkie w wykonaniu na domowych imprezach to sushi maki – rolki. Występują w trzech wariantach: hoso maki – małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki – duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki – ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak sezam, awokado, łosoś.
Rodzaje sushi
Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest elegancka forma i niepowtarzalny smak.
Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj oprócz sushi – maki to sushi nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dodatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki.
Aby przygotować poprawnie sushi musimy mieć odpowiedni ryż.
Przygotowanie ryżu:
Ryż płuczemy zimną wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż do odsączenia. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (szklanka ryżu – szklanka wody) – jakość wody ma duże znaczenia, ważne by nie była chlorowana. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. (Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż – klejenie rolek z ciepłym ryżem to katastrofa – nori robi się gumowate.
Prosty sposób na zrobienie sosu do ryżu (proporcja na szklankę suchego ryżu):
– 3 łyżki octu ryżowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru
Wszystko razem mieszamy aż sól i cukier się rozpuszczą.
Wybieramy składniki do sushi.
Przy robieniu sushi bardzo ważna jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem).
Awokado musi być miękkie, ale nie za miękkie 🙂 Awokado szybciej dojrzeje jak poleży razem z jabłkami.
Ogórek – dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski.
Łosoś wędzony – wybierajmy z “wyższej półki” lepszy gatunkowo.
Wasabi – jeżeli kupiliście je w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą ilością wody.

Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł, przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki – kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą. Przed jedzeniem każdemu z gości dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, aby się nie przyklejały.
Oto kilka przykładów sushi moich ulubionych:
I. futo maki
– marchewka gotowana
– paluszki krabowe
– awokado
– wasabi i majonez
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, nie ugniatamy. Moczymy często ręce, ryż się klei, uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, na brzegu ryżu, układamy składniki, przeciągamy linię z majonezem i wasabi po składnikach.
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Można to robić na folii spożywczej bez maty.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części do zjedzenia na raz.

II:
– ogórek zielony
– wędzony łosoś
– imbir marynowany
– wasabi
Postępujemy jak wyżej.

III:
– awokado
– marchew gotowana
– górek zielony
– majonez, wasabi
Postępujemy jak wyżej.

IV. California maki :
– czerwony kawior
– zielony ogórek
– surimi
– awokado
– majonez
Ułóż ryż na środku listka pozostawiając marginesy, a następnie pokryj go warstwą kawioru. Wszystko to przykryj folią śniadaniową i odwróć do góry “nogami” – kładąc na macie ryżem do dołu. Umieść awokado, ogórek i paluszki krabowe na środku algi, posmaruj niewielką ilością majonezu i zwijaj w taki sposób, aby ryż zamknął w środku listek algi i dodatki, a mata pozostała na zewnątrz. OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części do zjedzenia na raz.

V. sushi nigiri:
– ryż
– wędzony łosoś
– wasabi, wodorosty
Polecam do robienia na początek są prostsze od rolek. Rybę na nigiri tniemy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch wędzonego łososia. Jeżeli składnik nie trzyma się dobrze na ryżu możemy umocować go wstążką z nori zlepioną wodą.

Smacznego.

Dodaj komentarz