Ptysie z kremem lub bitą śmietaną

Ptysie kojarzą mi się z małymi dziećmi, które jedzą ptysie a buzie mają umazane pudrem i kremem. Nie tylko dzieci lubią ptysie, dorośli również. Dla niektórych są to smaki dzieciństwa, dlatego warto przypomnieć ten przepis.
Składniki:
– 1/2 szklanki wody
– 6 dkg masła
– 15 dkg mąki
– 4-5 jaj
Krem: 3 jajka
– 1/4 litra mleka
– 10 dkg cukru
– 1/4 laski wanilii
– 1 łyżeczka mąki
Wodę zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę i mieszać na ogniu 2 – 3 minuty, aż masa odstanie od rondla. Zdjąć z ognia i mieszać; gdy masa przestygnie trochę, wbijać po jednym jajku i wybijać łyżką, by ciasto było
pulchne. Blachę posmarować masłem, posypać mąką i szprycować lub układać łyżką ciastka w formie kul w dużych odstępach. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po ostygnięciu przekrajać nożem lub zrobić otwór z jednej strony i napełniać kremem lub bitą śmietaną z pudrem i wanilią.
Krem: wszystkie dodatki włożyć do garnka i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Ochłodzić i nakładać.
Smacznego.

Dodaj komentarz