Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Chrust lany angielski

Bardzo szybkie, łatwe i tanie lane chrusty.
Oryginalny przepis z 1892 roku podaje: Rozbić do białości 6 żółtek z cukrem i łyżką klarowanego masła i wsypać tyle mąki, aby ciasto lało się z łyżki. Zagotować tłuszczu zmieszanego do połowy z masłem, nabrać pełną łyżką ciasta i zlewać je, obracając łyżką w różnym kierunku do przygotowanej tłustości.
Skoro się chrust podrumieni, obrócić go na drugą stronę, a jak się z drugiej zrumieni, wybrać na sito i posypać cukrem.
Wersja nowoczesna poprawiana i modyfikowana to:
– 200g mąki pszennej tortowej
– 150 ml mleka
– 3 jajka
– 2 opakowania cukru waniliowego
– szczypta soli
– olej lub smalec do głębokiego smażenia
– cukier puder do posypania
Przygotowanie
Żółtka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej na zmianę po trochę mleka i mąki. Kiedy składniki się połączą, ciasto delikatnie mieszamy z białkami ubitymi z solą na sztywną pianę. Ciasto będzie dość płynne, ale takie ma być.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. Po chwili obracamy je i smażymy z drugiej strony.Chrustu nie smażymy zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia.
Wyjęty z oleju chrust układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje lekko ciepły, prosto po usmażeniu.


Smacznego.

Ps. Osobiście wolę lany chrust w wersji z 1892 roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ