Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasteczka czekoladowo – waniliowe bez cukru

Coraz częściej spotykam osoby unikające cukier, lub też osoby które nie mogą jeść cukru. Dlatego przygotowałam przepis na ciasteczka czekoladowo – waniliowe z zamiennikiem cukru. Małe, smaczne ciasteczka. Nie zawierają cukru, a są słodkie i ładnie wyglądają.
Składniki:
– 250g mąki pszennej tortowej
– 130g masła
– 1 jajko
– 10g słodzika w proszku dla diabetyków (użyłam stewii)
– 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżki kakao
– 1 łyżka mleka
– 1 białko
Z tej porcji wyszło mi 25 sztuk.
Wymieszać razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia i słodzik. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać aromat, jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, mleko i zagnieść na jednolite ciasto. Obie porcje osobno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki zagnieść krótko każde ciasto osobno i podsypując mąką rozwałkować je na 2 prostokąty takiej samej wielkość.
Jasne ciasto posmarować białkiem i przykryć je ciemnym ciastem.
Ciemne ciasto posmarować białkiem i zaczynając od dłuższego boku, zawinąć ciasta w roladę. Wstawić ją na 1-2 godziny do lodówki.

Schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości około 0,5cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC około 12-14 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ