Bułeczki na hamburgery

Dziś chcę podzielić się z Wami jedną z najlepszych recept na bułki dla burgerów. Uważa się, że fast food jest szkodliwym pożywieniem, ale jeśli nie używasz tłuszczowych frytek i słodkiej sody i pieczesz swoje domowe burgery, to takie jedzenie będzie nie tylko bardzo smaczne, ale także użyteczne! A żeby gotować prawdziwe hamburgery, potrzebujemy specjalnych bułeczek, które teraz zrobimy. Zaletą takich bułeczek jest to, że mogą one być używane nie tylko do burgerów, ale również jako chleb na pierwsze i drugie danie, a także podawane z dżemem lub masłem do herbaty i kawy. Te bułeczki są niskokaloryczne ze względu na niewielką ilość cukru i masła, a przygotowywane według tego przepisu, są bardzo miękkie, porowate, białe od wewnątrz z chrupiącą złotą skórką. Przygotujemy od 6 – do 8 bułeczek i uwierzcie mi, to niewiele, są bardzo smaczne i szybko zjedzone.
Przepis krok po kroku. W tym przepisie opowiem ci szczegółowo, jak zrobić pyszne, bardzo bujne, miękkie, przewiewne i delikatne „bułeczki sezamowe” dla szerokiej gamy hamburgerów (hamburgery, cheeseburgery, krabowce, Chickenburgers itp.). Bułeczki są łatwe i proste. Jeśli kupowałeś takie bułeczki w sklepie, to po wypróbowaniu tego przepisu na pewno upieczesz je w domu, ponieważ bułeczki są niezwykle smaczne i, co najważniejsze, naturalne!
Do ich przygotowania potrzebujemy:
Na ciasto:
– 400 g mąki
– 120 ml. wody
– 130 ml. mleka
– 10g cukru
– 50 gr. masła
– 6 g suchych drożdży (lub 25g świeżych)
– 1 łyżeczka soli
Smarować:
– 1 żółtko
– 1 łyżka mleka
– sezam
Na początek przygotujemy rozczyn w misce, w której będziemy zagniatać ciasto, wylewamy rozgrzane, ale nie gorące mleko i wodę. Dodajemy sprasowane drożdże do płynu, jeśli nie ma świeżych, możemy zastąpić suchymi drożdżami. Wszystko dobrze wymieszać, aby drożdże się rozproszyły, jeśli nie zostały całkowicie rozpuszczone, nic wielkiego. Dodaj połowę całkowitej ilości cukru, ponownie wymieszaj i wsyp około 1 szklanki przesianej mąki. Doprowadzić mieszaninę do stanu homogenicznego i postawić miskę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli drożdże są świeże, z reguły trwa to 15-20 minut. Gdy tylko pojawi się bujna czapka drożdżowa na powierzchni, można przystąpić do dalszego przygotowania ciasta. Wsypać pozostały cukier do rozczynu, dodać sól, resztę przesianej mąki, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wymieszać. Spokojnie możemy użyć miksera do mieszania. Po wymieszaniu pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( lub w piekarniku z funkcją „wyrastanie ciasta”). Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Przygotowaną matę lekko natłuścić, również dłonie. Wyjmujemy ciasto na matę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 lub 8 równych części.

Formujemy z ciasta kule i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut do wyrastania.

Gotowe, delikatnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w otworzonym piekarniku przez 5 minut.
Bułeczki zawsze mi się udają i bardzo szybko znikają.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *