Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Kapusta kiszona ćwiartki z jabłkiem

Kapusta kiszona jest cennym składnikiem diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Obecność witaminy C sprawia, że podnosi ona odporność organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Jej najważniejszą zaletą jest jednak obecność naturalnych kwasów i bakterii probiotycznych. Regularne spożywanie tego produktu sprzyja zwiększeniu zasiedlenia układu pokarmowego człowieka przez te ważne dla niego mikroorganizmy. Spożywanie dużych ilości kiszonek i innych bogatych w probiotyki pokarmów działa dobroczynnie na całe ciało poprzez:
– zapobieganie zakażeniom układu pokarmowego – bakterie wytwarzają w przewodzie pokarmowym kwasy organiczne, które hamują rozwój patogennych mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów) oraz zapobiegają ich przyklejaniu się do nabłonka jelit;
– wzmacnianie odporności – zwiększają aktywność komórek odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów oraz produkcję i aktywność przeciwciał;
– łagodzenie objawów nietolerancji laktozy – bakterie jelitowe wytwarzają enzym rozkładający laktozę;
– regenerujący wpływ na jelito po antybiotykach i infekcjach;
– zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego;
– zmniejszenie poziomu cholesterolu – bakterie mają zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych i absorpcji cholesterolu;
– zapobieganie rozwojowi i nawrotom infekcji grzybiczych;
– wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Kapusta kiszona polecana jest na odchudzanie. Jest to związane nie tylko z faktem, że posiada bardzo mało kalorii i jest sycącym posiłkiem. Dostarczając dużą ilość probiotyków, usprawnia ona funkcjonowanie układu pokarmowego i ułatwia trawienie pokarmów. Ponadto wchłania część tłuszczu dostarczanego wraz z pożywieniem i obniża poziom cholesterolu. We wspieraniu odchudzania warto również zastosować sok z kiszonej kapusty.
Kapusta kiszona jest bardzo zdrowym pokarmem, jednak nie jest zalecana każdemu. Odradza się spożywanie tego produktu osobom cierpiącym na nadkwasotę i problemy z żołądkiem. Ze względu na dużą zawartość soli unikać jej powinni też cierpiący na nadciśnienie.
Jednym ze sposobów kiszenia jest kapusta kiszona w ćwiartkach z jabłkami.
Składniki:
– Kapusta biała mniejsza (1-1,5)
– 2 jabłka
– łyżka ziela angielskiego
– łyżka kolendry
– łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
– 4-6 goździki
– łyżka soli na litr wody
– słój 4-ro litrowy
Po oczyszczeniu z wierzchnich uszkodzonych liści, kapustę kroimy na cztery części, jeżeli nie mieści się do słoja – pokroić na mniejsze. Do słoja wkładamy ćwiartki kapusty,przekładamy jabłkami, dodajemy wszystkie przyprawy. Zalewamy solanką (na 1 litr wody – 1 łyżka soli). Kapusta powinna być całkowicie przykryta, nie może wypływać na powierzchnię. Obciążamy ją a następnie szczelnie przykrywamy.
Podczas kiszenia co jakiś czas należy uchylić naczynie i zamieszać zalewę.
Kapusta powinna być gotowa po około 14 dniach.
Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ