Jabłecznik na biszkopcie pod śniegiem

Ciasto z jabłkami, szarlotka, mus jabłkowy i wiele innych dań z jabłek….najbardziej pożądane przez moją rodzinę. Jabłka pod różnymi postaciami, nie ma co ukrywać, uwielbiamy je. Ostatnio dorwałam jabłka szarą renetę – najlepsza odmiana do ciasta. Zamknęłam się w kuchni i wyczarowałam jabłuszka na biszkopcie pod śniegiem, a przez dziurkę od klucza wydobywał się aromat cynamonu z jabłkami.
Składniki:
– 4 jajek
– 1/2 szk cukru
– 1 szk mąki
– 4 łyżek oleju
– 1 łyżka octu
– łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 1 kg jabłek
– płaska łyżeczka cynamonu
– galaretka cytrynowa
– szklanka śmietany kremówki + 1/3 szk cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Ubijając dodać olej i ocet.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy dodając łyżkę cukru i cynamon według upodobania, pod koniec dodać galaretkę cytrynową, wymieszać i wystudzić.
Z biszkoptu wystudzonego odcinamy górę, (można oddać do zjedzenia) na górę kładziemy przestudzone jabłka .
Kremówkę ubijamy z cukrem i takim kremem przykrywamy jabłka na biszkopcie. Odstawiamy do stężenia.


Smacznego.

Z zapasów jagodowych ozdobiłam „śnieżek”.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *