Cinnamon Rolls

Aromatyczne, mi臋ciutkie, puszyste, niesamowicie pyszne cynamonowe roladki. Smaczne i bardzo 艂atwe w przygotowaniu, idealne dla ca艂ej rodziny. 馃檪 Roladki z nadzieniem lubi chyba ka偶dy. Mi艂o艣nik贸w cynamonu te偶 jest wielu. Roladki cynamonowe to 艣wietny pomys艂 na drugie 艣niadanie lub podwieczorek. Przepis jest naprawd臋 prosty. Skusicie si臋? Zapraszam.

Sk艂adniki:
Dro偶d偶e
– 125g ciep艂ej wody
– 5g cukru
– 8g dro偶d偶y instant
Ciasto:
– 430g m膮ki
– 67g mas艂a wega艅skiego
– 125ml mleka sojowego/kokosowego/owsianego
– 73g cukru
– 6g soli
Wype艂nienie cynamonowe:
– 110g cukru kokosowego
– 10g cynamonu
– 50g mas艂a wega艅skiego
– rodzynki
Lukier:
– 100g cukru pudru
– 2 艂y偶eczki margaryny/oleju kokosowego
– szczypta wanilii
– 1/4 szk mleka sojowego
W ma艂ej misce umie艣膰 ciep艂膮 ale nie gor膮c膮 wod臋 (ok 30-40 stopni). Wymieszaj z cukrem a偶 si臋 rozpu艣ci, nast臋pnie dodaj dro偶d偶e. Odstaw na 6-7 minut.
Ciasto: Wsyp dwie szklanki m膮ki do du偶ej miski. Rozpu艣膰 mas艂o, po czym dodaj mleko, cukier i s贸l. Mikstura powinna by膰 ciep艂awa. Wymieszaj z dro偶d偶ami. Ca艂o艣膰 dodaj do m膮ki, mieszaj do jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzin臋 w ciep艂e miejsce lub 20 minut do piekarnika z funkcj膮 “wyrastanie ciasta”. Po tym czasie dodaj reszt臋 m膮ki i wyk艂adamy na blat. Chwil臋 ugniatamy po czym rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 1 cm w kszta艂t prostok膮ta.
Ciasto smarujemy mas艂em oraz posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem (Uwaga – cukier kokosowy nadaje ciastu lekki smak karmelu – mo偶na zastosowa膰 inny) oraz rodzynkami. Zawijamy jak rolad臋 i tniemy na kawa艂ki o grubo艣ci 3-4 cm, przek艂adamy do formy i odstawiamy na 30 minut lub 10min do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z rozpuszczon膮 margaryn膮 oraz wanili膮, do masy dodajemy powoli mleko sojowe a偶 uzyska konsystencj臋 lekko p艂ynn膮.

Upieczone rollsy polewamy lukrem.
Smacznego.

Dodaj komentarz