Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne

Placki z piersi kurczaka

Czasami zastanawiamy się co tu zrobić z piersi kurczaka. Niektórzy nie lubią tej części, uważają że to suche mięso. Ja mam propozycję aby urozmaicić nasze menu o placki, właśnie z piersi z kurczaka. Placuszki są puszyste i bardzo smaczne. Mała odmiana dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Smakują nawet niejadkom.
Składniki:
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
– ok.20 dkg pieczarek
przyprawy – sól, pieprz mielony, papryka mielona, majeranek
– olej
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać przyprawy, przeciśnięty czosnek, drobno posiekane pieczarki. Dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy rozmącone jajko i posiekaną pietruszkę, na koniec mąkę ziemniaczaną i pszenną. Delikatnie wymieszać. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Łyżką nakładać placuszki na wysmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoto z obu stron.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ