Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Piersi z kurczaka pieczone w warzywach

Jest to przepis na szybkie i nieskomplikowane danie. Zastąpi nam obiad lub kolację. Bardzo dietetyczne, z dużą ilością warzyw i mocno aromatyczne, skusi wszystkich domowników do spróbowania. Z uwagi na minimalny dodatek oliwy, polecane dla osób na diecie.
Składniki:
– 2 piersi kurczaka
– przyprawy: majeranek, pieprz mielony, papryka mielona słodka (jeżeli lubicie na ostro, dodajemy paprykę chili), sól, szczypta oregano
– mała cukinia młoda lub mały kabaczek
– 2 pomidory lub kilka koktajlowych
– 5-6 pieczarek
– 1 papryka
– 1 większa cebula lub 2 mniejsze
– 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Posypujemy ziołami: majerankiem, pieprzem świeżo mielonym, solą, papryką mieloną, oregano. Lekko wcieramy zioła w piersi kurczaka i zostawiamy na chwilę.
Umyte warzywa kroimy w kostkę ok. 2x2cm, pieczarki kroimy na cztery części, obraną cebulę kroimy na 4 części i jeszcze na pół, tak samo kroimy pomidory ( koktajlowe wrzucamy całe). Warzywa doprawiamy tymi samymi ziołami co kurczak, lekko solimy, mieszamy.
Teraz obsmażamy kurczaka na mocno rozgrzanej oliwie z każdej strony. Do żaroodpornego naczynia przekładamy trochę warzyw, kładziemy piersi z kurczaka i przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ