Chleb żytnio-pszenny

Najprostszy domowy chleb, który zawsze się udaje, trudno go zepsuć, wystarczy przestrzegać pewne zasady.
Składniki:
Na 2 chleby pieczone w keksówce o wymiarach 30x7cm:
– 700g mąki żytniej typ 720
– 300g mąki pszennej
– 6g drożdży suchych
– 900ml ciepłej wody
– płaska łyżka soli
Do naczynia od miksera wsypujemy przesianą mąkę żytnią i pszenną, drożdże, sól. Dolewając trochę wody, za pomocą haka miksujemy na małych obrotach. Gdy już wlejemy wszystką wodę i połączymy z mąką na wolnych obrotach, przechodzimy na najwyższe obroty i miksujemy przez 6 minut. Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeżeli mamy piekarnik z funkcją “wyrastanie ciasta” można to zrobić w piekarniku. Ciasta ma podwoić objętość. Po wyrośnięciu dzielimy na pół i wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia ( nie trzeba natłuszczać), i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 stopni przez 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 210 stopni. Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremek i zdejmujemy papier. Ja zawsze układam chlebki na drewnianej desce na boku, a po ok.10-15 minutach przekręcam na drugi bok.

Smacznego.

Dodaj komentarz