Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Mrożone jagody – sposób na przechowanie

Teraz możemy cieszyć się smakiem leśnych jagód nie tylko latem. Jagody leśne to bogactwo takich pierwiastków jak: cynk, selen, miedź, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Można je jeść na surowo, jak również dodawać do ciast, deserów, nadziewać nimi pierogi czy też bułki drożdżowe. Ponadto świetnie nadają się na zupy, kompoty i soki.

Jagody są jednymi z najzdrowszych owoców, są one bogate w przeciwutleniacze, błonnik i składniki odżywcze. Jednak niewielka liczba ludzi wie, że poprzez zamrażanie stają się one jeszcze zdrowsze.
Mało znany jest fakt, że przez zamrożenie ilość antocyjanów w nich podwaja się. Antocyjany są elementami o właściwościach przeciwzapalnych i uważa się, że mają właściwości przeciwnowotworowe.
Mrożone owoce – jak rozmrażać?
Jeżeli chcemy, aby nasze owoce po pewnym okresie przechowywania nie straciły swoich walorów, warto poznać kilka prostych zasad prawidłowego rozmrażania:
– przede wszystkim należy rozmrażać owoce bezpośrednio przed użyciem, a nie wiele godzin wcześniej,
– nie powinno się rozmrażać produktów zupełnie do końca – w przypadku owoców wiąże się to z utratą soku i sporym wyciekiem, dlatego zaleca się, aby były lekko zamrożone przed użyciem,
– mrożone owoce wrzuca się wprost do gorącej wody, jednak nie należy gotować ich zbyt długo, lecz możliwie krótko i pod przykryciem,
– alternatywą gotowania jest rozmrażanie na parze, proces ten najlepiej pozwala zapobiegać utracie cennych witamin,
– jeśli nie chcemy gotować naszych mrożonek tylko spożyć je na surowo w postaci np. deseru, możemy je włożyć po prostu do lodówki na ok. 6 godzin,
– przyspieszenie rozmrażania, ale i bez szkodliwego wpływu na owoce polega na rozmrażaniu poprzez włożenie torebki z owocami pod strumień bieżącej, zimnej wody.
UWAGA: rozmrożonej żywności nie powinno się ponownie zamrażać – sprzyja to szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów, a w efekcie psuciu żywności.

Jak długo przechowywać zamrożone owoce?
Co do kwestii czasu przechowywania mogą występować nieznaczne różnice zależne od temperatury przechowywania. W małych lodówkach, gdzie temperatura w zamrażalniku nie spada poniżej -6ºC mrożonki można przechowywać najwyżej tydzień. W dużych lodówkach i zamrażarkach truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, czarne jagody, śliwki, morele, brzoskwinie, wiśnie, można przechowywać nawet 8 – 12 miesięcy, a owoce przesypane cukrem do 18, jednak jest to możliwe w przypadku braku dostępu powietrza do mrożonek – a więc znajdują się na dnie zamrażalnika. Cukier stanowi kolejną barierę mikrobiologiczną, dzięki której drobnoustroje nie są w stanie się rozwijać (z tego samego powodu miód się nie psuje). Mrożonki powinny odgrywać szczególną rolę w naszej diecie w okresie zimowo – wiosennym, gdy świeże produkty nie są już tak szeroko dostępne. Dzięki temu uchronimy się przed częstymi w tym okresie przeziębieniami, dostarczając dużą ilość witamin z owoców. Tak więc metoda zamrażania żywności stanowi bardzo konkurencyjną alternatywę wobec innych sposobów jej przechowywania ze względu na naprawdę małą stratę cennych składników odżywczych. Korzystajmy więc z tej możliwości nie tylko ze względu na korzyści dla naszego zdrowia, ale również , gdy w zimowe wieczory będziemy chcieli przypomnieć sobie smak lata.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ