Kluski Śląskie

Składniki:

1,5kg ziemniaków
Mąka ziemniaczana
Jajko
Sól

Ziemniaki gotujemy i solimy (na przygotowaną ilość ziemniaków – do posolenia wody użyto płaską łyżkę stołową soli)
Ugotowane i ostudzone ziemniaki należy rozdrobnić, wykorzystano do tego praskę, która doskonale rozdrabnia ziemniaki nie tworząc ‚grudek’.
Powstałą masę delikatnie solimy.
Następnie ziemniaki mieszamy w misce, wyrównujemy całość i dzielimy na 4 części.
Jedną z części należy wyjąć i powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną.
Do przygotowanej ilości ziemniaków dodajemy także jedno jajko.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Po uformowaniu robimy w kulce wgłębienie które będzie doskonałym miejscem dla sosu. 🙂

Gotowe kluski wrzucamy pojedynczo do wrzącej osolonej wody, pamiętając o mieszaniu ich aby nie przylgnęły do dna.
Gdy kluski wypłyną na wierzch należy gotować je przez około 4 minuty na jak najmniejszym ogniu.
Kluski zalecamy wyjąć z wody łyżką cedzakową aby jak najlepiej pozbyć się wody.

Dodaj komentarz