Kluski Śląskie

Składniki:

1,5kg ziemniaków
Mąka ziemniaczana
Jajko
Sól

Ziemniaki gotujemy i solimy (na przygotowaną ilość ziemniaków – do posolenia wody użyto płaską łyżkę stołową soli)
Ugotowane i ostudzone ziemniaki należy rozdrobnić, wykorzystano do tego praskę, która doskonale rozdrabnia ziemniaki nie tworząc ‚grudek’.
Powstałą masę delikatnie solimy.
Następnie ziemniaki mieszamy w misce, wyrównujemy całość i dzielimy na 4 części.
Jedną z części należy wyjąć i powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną.
Do przygotowanej ilości ziemniaków dodajemy także jedno jajko.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Po uformowaniu robimy w kulce wgłębienie które będzie doskonałym miejscem dla sosu. 🙂

Gotowe kluski wrzucamy pojedynczo do wrzącej osolonej wody, pamiętając o mieszaniu ich aby nie przylgnęły do dna.
Gdy kluski wypłyną na wierzch należy gotować je przez około 4 minuty na jak najmniejszym ogniu.
Kluski zalecamy wyjąć z wody łyżką cedzakową aby jak najlepiej pozbyć się wody.

1 thought on “Kluski Śląskie”

  1. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *