Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pora Na Posiłek

Makówki

Śląskie potrawy wigilijne – moczka, makówki i karp: Już najwyższy czas, by zdecydować się, co ugotować na kolację wigilijną i święta.
Składniki:
1 litr wody
250g maku
100g migdały
100g orzechy włoskie
120g rodzynki
ok. 80g cukru
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
3 bułki wrocławskie
Przygotowanie:
Zmielony mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem. Dodajemy miód oraz szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu ok. pół godz., uważając, żeby mak się nie przypalił. Masa powinna mieć lejącą konsystencję. Do masy dodajemy posiekane orzechy, migdały (obrane ze skórki) i rodzynki. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.

Bułki kroimy w plastry (ok. 1 cm). Na dno przezroczystej salaterki wylewamy gorącą masę makową, przykrywamy plastrami bułki, potem znów warstwa maku i znów bułka i tak naprzemiennie aż salaterka będzie pełna. Górną warstwą powinna być masa makowa. Jeśli ktoś ma ochotę, może również ułożone plastry bułki skropić rumem. Wierzch ozdabiamy migdałami, orzechami, posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy na zimno.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ