Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Obiad Wegańskie

Dorsz ze szparagami z piekarnika

Dorsz ze szparagami poleca się jako zdrowy i totalnie smaczny obiad!
Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami. Bardzo proste danie i wyjątkowo smaczne.
Składniki (na 4 porcje):
– 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g
– pęczek zielonych szparagów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– przyprawa do ryb do smaku
– 4 ziemniaki
– 1/2 łyżeczki majeranku
I. Szparagi gotuj w wysokim garnku z osoloną wodą, ustawione pionowo, tak by ich główki wystawały nad powierzchnię wody. Musisz uwzględnić również ich rodzaj. Zielone szparagi gotuj około 8-10 minut, białe – 12-15 minut. Ogólna zasada – im grubsze szparagi, tym dłużej należy je gotować. Pamiętaj, by nie przesadzić! Jeśli trwa zbyt długo, staną się bardzo miękkie i będą nie tylko rozpływać się w ustach, ale niestety również na talerzu.
Wiele osób uważa, że szparagi najlepiej smakują al dente, gdy są lekko chrupiące. Wystarczy, że będziesz je gotować nieco krócej. Sekret tkwi w wyczuciu momentu, w którym warzywa wystarczająco się ugotują, ale nie staną się całkowicie miękkie. Dlatego warto na bieżąco sprawdzać ich twardość, po wyjęciu z wody powinny mieć apetyczny, intensywny zielony kolor.
Po ugotowaniu wylej wodę, skrop szparagi masłem, odstaw.

II. Kawałki dorsza umyj, osusz, sprawdź czy nie mają ości, skrop cytryną, posól, dopraw pieprzem i przyprawą do ryb. Odstaw na chwilę. Do naczynia żaroodpornego wlej na dno łyżkę oliwy i rozsmaruj. Włóż dorsza w odstępach do naczynia, wierzch skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 25-30 minut jeżeli są to grube kawałki dorsza.

III. Obierz ziemniaki, wypłukaj, pokrój w plasterki. Na patelnię wlej trochę oleju, włóż ziemniaki i smaż. Gdy będą al dente, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Pod koniec pieczenia skrop oliwą szparagi, rozłóż na ziemniaki i dokończ pieczenie.
Na talerzu połóż kilka plasterków ziemniaka, na górę połóż rybę zaś po bokach rozłóż po kilka szparagi. Podawaj na gorąco.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ