Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Jak szybko przygotować koreczki z ciastem ptysiowym

Jak szybko przygotować koreczki. Nie masz pomysłu z czego zrobić podkład? Zastosuj groszek ptysiowy.
Groszek ptysiowy to pyszny wypiek składający się z ciasta parzonego. Prawidłowo przygotowany groszek powinien być leciutki, perfekcyjnie upieczony i rumiany.
Składniki na ciasto
– 250 ml wody
– 100 g prawdziwego masła
– 1/4 łyżeczki soli
– 200 g mąki tortowej
– 5 średnich jajek
Przygotowanie ciasta
– w rondelku zagotuj wodę razem z solą i masłem. Szybkim ruchem wsyp do płynu przesianą wcześniej mąkę i od razu energicznie zacznij całość mieszać drewnianą łyżką. Mieszaj aż masa będzie gładka, lśniąca i zlepi się w kulę, a to znaczy, że mąka się zaparzyła i można ciasto zdjąć z ognia.
Odstaw ciasto na kilka chwil, musi odrobinę przestygnąć. Przełóż je do miski albo pozostaw w garnku, w którym je parzyliście. Dodaj pierwsze jajko. Od razu po wbiciu miksuj mikserem. Jajka dodawaj pojedynczo, miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż do worka cukierniczego z dużą końcówką gładką. Wyciskaj porcje ciasta w formie kuleczek – lekko spłaszczając – na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można zrezygnować z papieru, ale wtedy trzeba blachę posmarować odrobiną tłuszczu. Między kulkami ciasta zostaw odstępy bo rosną podczas pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 15-20 minut. Upieczony groszek ptysiowy powinien być lekko wyrośnięty, rumiany z wierzchu, a suchy w środku. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj składniki na koreczki:
– oliwki zielone nadziewane papryką
– ser żółty szwajcarski pokrojony w kostkę
– salami
– krewetki koktajlowe
– łosoś wędzony
– cienkie plasterki ogórka angielskiego
– listki bazylii
– koper
– winogrona ciemne przekrojone na pół + w plastry
– pomidory koktajlowe całe i plastry
– serek kremowy
– oliwki czarne
– szynka w plastrach
– serek mascarpone
– wiórki z pomarańczy
– frutti di cappero (jabłuszka kaparowe)
– ser śmietankowy w plastrach
Po wystudzeniu groszku ptysiowego z powyższych składników składaj koreczki jak na zdjęciach poniżej. Gotowe do podania. Ciesz się zabawą przy komponowaniu koreczków.
I. Groszek ptysiowy, serek śmietankowy, serek żółty, pół oliwki zielonej

II. Groszek ptysiowy, liść bazylii, szynka, plaster pomidora

III. groszek ptysiowy, plaster ogórka, koper, krewetka

IV. Groszek ptysiowy, plaster serka śmietankowego, pomidor koktajlowy, liść bazylii

V. Groszek ptysiowy, serek mascarpone, łosoś wędzony, koper

VI. Groszek ptysiowy, salami, plaster oliwki zielonej, oliwka czarna

VII. Groszek ptysiowy, listek pietruszki, szynka, serek z ziołami

VIII. Groszek ptysiowy, plaster winogrona, jabłuszko kaparowe

IX. Groszek ptysiowy, winogrono, serek z ziołami, wiórki z pomarańczy

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ