Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Domowe wyroby Przepisy Przystawka, przekąska

Pieczeń z kurczaka z całymi pieczarkami

Ten przepis na pieczeń z kurczaka jest dowodem na to, że naprawdę nie ma nic prostszego, smaczniejszego ani bardziej pocieszającego niż pięknie zrumieniona pieczeń.
Ten przepis jest nie tylko prosty, ale także pyszny, nie bez powodu nazywany jest niezawodnym, a obfite polanie roztopionym masłem pomaga uzyskać chrupiącą skórkę.
Składniki:
– 60dkg piersi z kurczaka
– 2 czubate łyżki bułki tartej
– 2 średnie jajka
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka majeranku
– 9g soli
– pieprz do smaku
– 15dkg średnich pieczarek
– 2 średnie cebule
– blaszka 12×30, bułka tarta
Osuszone piersi z kurczaka zmiel na grubych oczkach 5mm. Dodaj bułkę tartą, jajka, musztardę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Pieczarki umyj, wrzuć do wrzącej i osolonej wody, blanszuj ok. 2 minuty. Wylej wodę, pieczarki osusz na sitku.
Posmaruj blaszkę tłuszczem (możesz użyć mniejszych blaszek), obsyp bułką tartą, wyłóż część masy, układaj zblanszowane pieczarki i zakończ masą mięsną. Poprósz majerankiem, posmaruj masłem lub innym tłuszczem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz ok.50 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ