„Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie „proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 2 małe jajka lub 1 duże
– 250 ml kefiru
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cukru
– czekolada deserowa
Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1cm, wykrawać krążki, na jednym położyć kostkę czekolady, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi. Zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło lub zimno.
Smacznego.