Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pasty Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Pieczony ser camembert otoczony kulkami ciasta

Ten wspaniały serowy chleb do dzielenia się jest idealny na sezon imprezowy. Nikt nie oprze się rozpływającemu się camembertowi i złocistym kulkom z ciasta.
Składniki
– 880 g gotowego ciasta na pizzę, lub zrób własne
– 150g sosu żurawinowego
– 250g pudełko sera camembert
– olej do skropienia
Gęste pesto z bazylii i suszonych pomidorów
– 1 pęczek bazylii
– 6 suszonych pomidorów
– 1/2 szk. łuskanego słonecznikowego
– 2 ząbki czosnku
– 4-6 łyżek oleju z pomidorów
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie pesto:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź.
Bazylię dokładnie wypłucz – nawet taka uprawiana na domowym parapecie może się nieźle zakurzyć! 🙂 Całość przełóż do pojemnika blendera, dodaj suszone pomidory, słonecznik i obrany czosnek. Zaczynamy miksowanie, stopniowo dolewaj oliwy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być grudkowate.

Rozłóż ciasto, za pomocą foremki o średnicy ok. 10cm. wykrój 30-36 kółek.
Rozsmaruj pesto z bazylii na połowie okręgów ciasta, a następnie rozsmaruj sos żurawinowy na pozostałych krążkach. Złóż każde koło na pół i połącz dwa punkty jak ciasteczko z wróżbą; to są pierwsze „płatki”.
Okrągłą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Umieść ser – w pudełku, ale ze zdjętą pokrywką – na środku blachy do pieczenia. Ułóż krąg płatków ciasta wokół pudełka, na przemian z pesto i sosem żurawinowym. Ostrożnie wsuń spiczaste końce pod pudełko. Ułóż kolejny pierścień płatków wokół pierwszego, tym razem wsuwając spiczaste końce pod rząd z przodu. Powtórz z pozostałymi płatkami ciasta, aby stworzyć schludny wzór. Luźno przykryj blachę, ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180C/160C termoobieg.
Zdejmij ściereczkę lub folię spożywczą, skrop wszystko odrobiną oleju i piecz przez 35-40 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ