Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Carving Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Mikołaje, bombki i choinki – świąteczne przekąski na tramezzino

Z pewnością wiele z Was powoli zastanawia się jakie przekąski na święta przygotować w tym roku? Poza świątecznymi sałatkami, ciastami i innymi wypiekami, warto przygotować także smaczne przystawki. Dzięki kolorowym dodatkom pięknie udekorują stół, a dodatkowo zachwycą nasze oczy i podniebienie.

Oto przepisy na szybkie przekąski na święta i nie tylko! idealne gdy chcemy gości zaskoczyć a przy okazji się bardzo nie narobić.


I. Choinka z tramezzino i łososiem
– 2 tosty tramezzino
– 100g łososia wędzonego
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– szczypta czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku
– czarnuszka i sezam
dodatkowo: foremka w kształcie choinki, foremka mała gwiazdka, plaster żółtego sera
Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, wymieszaj.
Wytnij z tostów choinki, z sera małe gwiazdki.
Choinkę posmaruj serkiem, przykryj łososiem wędzonym, a następnie połóż drugą warstwę tosta. Posmaruj górę serkiem, posyp sezamem i czarnuszką, na czubku umieść gwiazdkę z sera.


II. Mikołaje na tramezzino
– tosty tramezzino
– papryka czerwona
– seler naciowy
– serek śmietankowy z jogurtem naturalnym
– ser żółty migdałowy
dodatkowo: ziarna pieprzu czarnego, ogórek zielony, wykałaczki, obręcz 8-9cm średnica
Wytnij obręczą kółka z tostów, posmaruj serkiem śmietankowym wymieszanym z jogurtem. Wytnij obręczą kółko z sera żółtego i połóż na serak. Seler naciowy pokrój w cienkie plastry. Z papryki wytnij półokrąg – imitacja czapki – połóż na serku. Z selera ułóż wąsy, z pieprzu zrób oczy, brodę wykończ dekoracyjnie serkiem.


III. Bombki na tramezzino
– tosty tramezzino
– papryka czerwona
– pomidorki żółte
– owoc granatu
– groszek konserwowy
– kukurydza konserwowa
– oliwki czarne pokrojone w krążki
Owoce i warzywa układaj jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ