Łyżeczki z ciasta francuskiego – 2 sposoby na specjalne przekąski

Przekąski z ciasta francuskiego – szybkie i łatwe przekąski godne przyjęcia. Rzuć okiem na 2 nasze ulubione przekąski, które możesz zrobić w kilka minut z ciasta francuskiego i prostych składników, które możesz kupić w większości sklepów spożywczych.

Potrzebujesz:
– ciasto francuskie
– karkówka dojrzewająca
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– żółtko + łyżka mleka
– sól i pieprz do smaku
– oliwki zielone z migdałami
dodatkowo: forma z kartonu w kształcie łyżeczki, fasola do wypełnienia łyżeczki w czasie pieczenia, rulon o średnicy ok 4cm., 2 łyżki ketchupu ostrego wymieszanego z łyżeczką ziół prowansalskich i szczyptą czosnku w proszku.
Formę łyżeczki przyłóż do rozłożonego ciasta francuskiego i wytnij z połowy ciasta łyżeczki. Weź rulon, owiń papierem do pieczenia (można dodatkowo posmarować olejem), połóż na tacę – również wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj łyżeczki dłuższą stroną na rulon naprzemiennie raz na jedną stronę, raz na drugą. Umieść fasolę na łyżeczce, całość posmaruj rozmąconym mlekiem z żółtkiem.
Z drugiej połowy ciasta wytnij małe kółka oraz kilka cienkich pasków ciasta.
Kółka posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nich zielone oliwki z migdałami. Następnie zabezpiecz je przy użyciu ciasta, które wcześniej odkroiłeś. Posmaruj żółtkiem.
Piecz całość w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Upieczone łyżeczki delikatnie zdejm z rulonu, oczyść z fasoli, odstaw do przestudzenia. Przygotuj krem: serek śmietankowy połącz z jogurtem dopraw do smaku. W zagłębienia łyżeczek wyciśnij rozetę z serka, pół płatka karkówki dojrzewającej zwiń w różyczkę, umieść na rozecie, ozdób listkiem pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz