Jedząc zdrowe śniadanie zapewnisz sobie mnóstwo pozytywnej energii i unikniesz napadów głodu. Nie bez powodu mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dużo zielonego, awokado, jajko czy chudy kurczak – starannie zawinięte w tortillę sprawi nam dużo przyjemności w przygotowaniu – zwłaszcza, że taką kanapkę wykonamy łatwo i szybko.
I. Tortilla z kurczakiem
– 1 tortilla
– 100g piersi kurczaka
– przyprawa mix do kurczaka
– rzodkiewki
pasta z awokado i serka śmietankowego:
– 1 awokado
– 100g serka śmietankowego
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka piersi lub udka opłukaj, osusz, pokrój w małe kawałki lub paski. Wsyp przyprawę do kurczaka, wymieszaj, wlej łyżkę oleju i jeszcze raz przemieszaj, odstaw na godzinę do lodówki.
Rozgrzej patelnię, wyłóż kurczaka i smaż ok. 10 – 15 minut.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Miąższ rozgnieć widelcem, dodaj serek śmietankowy, dopraw solą, pieprzem, wlej sok z cytryny, wymieszaj.
Rzodkiewki pokrój w talarki.
Tortillę natnij do środka, rozsmaruj pastę z awokado i serka na całości tortilli, 1/4 tortilli posmaruj trochę grubiej, następną ćwiartkę wypełnij usmażonym kurczakiem, na następnej części ułóż roszponkę i zakończ plasterkami rzodkiewki. Zwiń tortillę w trójkąt – zacznij od pasty – zakryj kurczaka, przełóż na roszponkę, a teraz na rzodkiewkę. Tak powstał nam trójkąt, połóż na rozgrzaną patelnię i chwilę podgrzewaj.
II.Tortilla z jajkiem
– 1 tortilla
– jajko ugotowane na twardo
– roszponka (garść)
– ser scamorza pokrojony w plastry
– pasta z awokado i serka śmietankowego jw.
Tortillę natnij do środka, rozsmaruj pastę z awokado i serka na całości tortilli, 1/4 tortilli posmaruj trochę grubiej, na następnej ćwiartce tortilli ułóż jajko w plastrach, następnie roszponka i na koniec ser scamorza w plastrach. Złóż jw. w trójkąt.
Tak powstał nam trójkąt, połóż na rozgrzaną patelnię i chwilę podgrzewaj.
III. Rolada z szynką
– 1 tortilla
– 1 duży plaster szynki
– 1 ogórek konserwowy pokrojony w kostkę
– 1 jajko na twardo w plastrach
– rzodkiewka
– roszponka
Tortillę posmaruj pastą z awokado i serka śmietankowego, połóż plaster szynki, na brzegu jednej strony ułóż roszponkę, dalej pokrojony ogórek i na koniec plastry jajka. Zwiń jak roladę, pokrój na paski 2cm, udekoruj cząstkami rzodkiewki i listkami roszponki.
Smacznego.