Szybka, smaczna przekąska z łososiem, jajkiem i rzodkiewką
Klasyczne połączenie smakowe gotowanego jajka i wędzonego łososia zawsze sprawdza się w takim połączeniu. Smaczne i szybkie do wykonania.
Składniki:
– francuska bagietka (przepis tu)
– 100g serka śmietankowo – chrzanowego
– awokado
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 2-3 rzodkiewki
– 100g łososia wędzonego
– koperek i listki pietruszki
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Umytą i osuszoną rzodkiewkę pokrój w plastry, każdy plasterek jeszcze na pół. Wędzonego łososia pokrój w paski szerokości 1-1,5cm na długość ok. 8cm. Jajko podziel na cztery części.
Awokado przekrój na pół, wyciąg pestkę, łyżką wydrąż miąższ, przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, rozgnieć widelcem. Dodaj serek śmietankowo chrzanowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Bagietkę pokrój po skosie na 12 kromki, posmaruj pastą z awokado i serka. na kanapce układaj: ćwierć jajka, dwie połówki rzodkiewki, plaster łososia złożony na pół. Udekoruj listkiem pietruszki i kopru.
Smacznego.