Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska

Przegrzebki z puree z zielonego groszku

Smażone na patelni przegrzebki układane są na bogatym puree z groszku, z dodatkiem chipsa ze smażonego boczku to super proste danie, ale smakuje niesamowicie i wygląda niezwykle elegancko!
Przegrzebki są smażone na patelni, aż będą złociste na zewnątrz i maślane w środku. To jest absolutnie, bez dwóch zdań cudowne. Najlepsza część? To danie wygląda i smakuje niezwykle fantazyjnie, ale jest szalenie proste w przygotowaniu.

Przegrzebki to skorupiaki. To małże dwuskorupowe – co oznacza, że mięsień wewnętrzny jest otoczony dwiema muszlami – i spokrewnione z ostrygami i małżami. Istnieje wiele odmian przegrzebków, ale najczęstsze to małe przegrzebki zatokowe i duże przegrzebki morskie. Ich smak i konsystencja są dość delikatne, a po szybkim obsmażeniu na patelni są niesamowicie słodkie i delikatne.
Do przygotowania tego przepisu na przegrzebki potrzebujesz tylko krótkiej listy składników, ale efekt końcowy jest fantastyczny!
Przegrzebki morskie – to są gwiazdy. Upewnij się, że kupujesz duże przegrzebki morskie, a nie małe przegrzebki zatokowe.
Potrzebujesz:
– 6 przegrzebki
– 1 szalotka
– 200g zielonego groszku ( może być mrożony)
– 3 łyżki masła klarowanego
– łyżka majonezu
– boczek w plastrach
– cytryna
– pomidorki koktajlowe
Na suchej nieprzywierającej patelni obsmaż plastry boczku, odłóż do wystudzenia.
Cytrynę pokrój na 12 części i razem z pomidorkami griluj. Wcześniej nakłuwaj pomidorki igłą – w trakcie grillowania nie popęka nam skórka.
Przygotuj puree:
Szalotkę pokrój na drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego, smaż do zeszklenia.
Wsyp do cebulki groszek zielony, wymieszaj. Po ok. 5 minutach gdy groszek jest miękki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę majonezu, wymieszaj.
Zdejm patelnię z ognia, całość blenduj na gładko.
Przejdź teraz do najważniejszego punktu przepisu – czyli smażenie przegrzebki.
Patelnię rozgrzej z łyżką masła klarowanego. Wcześniej wytrzyj przegrzebki ręcznikiem papierowym, posól i poprósz pieprzem, połóż na patelnię. Smaż z obu stron po 1 minucie do 1,5 minuty.
Na foremkę połóż łyżkę puree z groszkiem, zrób wgłębienie, połóż jedną przegrzebkę, (można delikatnie skropić grillowaną cytryną, ale niekoniecznie). Ustaw kawałek chipsa z boczku, połóż jeden pomidorek, cytrynkę i małą gałązkę koperku.


Podawaj od razu.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ