Inwazja „pszczół” na świątecznym stole, uciecha dla oczu, rozkosz dla podniebienia. W moim domu święta to okres gdzie mogę puścić wodze fantazji i dowolnie komponować coś z jajek. Wszyscy czekają co nowego pojawi się na stole, a ja dbam, aby każde święta były inne i wciąż domowników zaskakuję. Muszę zdradzić, że docenia mnie rodzina i wszystko znika ze stołu.
Z jajek można przyrządzić potrawy na mnóstwo sposobów. Czasami chcemy zabłysnąć, pochwalić się swoimi umiejętnościami, nie tylko kulinarnymi ale i zręcznościowymi – smacznie wykonane, pięknie podane.
Składniki:
– 3-4 średnich jajek
– 2 łyżki majonezu
– łyżka musztardy
– sól, pieprz do smaku
– oliwki czarne i zielone
– cukinia (może być ogórek)
– koperek do ozdoby
Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na pół, żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj majonez, musztardę(musztarda da potrawie trochę ostrości), dopraw solą i pieprzem, utrzyj na jednolitą pastę, wypełnij pastą połówki białek.
Czarne i zielone oliwki pokrój na krążki. Na środku połówki jajka układaj na przemian – raz czarna raz zielona oliwka. Cukinię potnij na cienkie plastry. Każdy plasterek przekrój na 4 części i ułóż skrzydełka. Jeszcze tylko dopraw czułki z oliwki, oczy maźnij majonezem i nasz owad gotowy.
Dodatkowo możesz ozdobić koperkiem.
Smacznego.