Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przystawka, przekąska

Wiosna na stole – Bukiet z jajek

Bukiet z jajek? Tak, tak, to możliwe, uciecha dla oczu, rozkosz dla podniebienia. Taki bukiet jest nie tylko smaczny, również zdobi nasz stół. W moim domu święta to okres gdzie mogę puścić wodze fantazji i dowolnie komponować coś z jajek. Wszyscy czekają co nowego pojawi się na stole, a ja dbam, aby każde święta były inne i wciąż domowników zaskakuję. Muszę zdradzić, że docenia mnie rodzina i wszystko znika ze stołu.
Z jajek można przyrządzić potrawy na mnóstwo sposobów. Czasami chcemy zabłysnąć, pochwalić się swoimi umiejętnościami, nie tylko kulinarnymi ale i zręcznościowymi – smacznie wykonane, pięknie podane.
Składniki:
– 6 jajek
– 2-3 łyżki majonezu
– łyżka musztardy
– sól, pieprz do smaku
– łyżeczka soku z buraka
– oliwki czarne
– koperek i liść pora do ozdoby

Ugotuj jajka na twardo. Jajka obierz, 3 sztuki przekrój na pół, żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj majonez, musztardę(musztarda da potrawie trochę ostrości), dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z buraka, utrzyj na jednolitą pastę, wypełnij pastą połówki białek.
Oliwki pokrój na krążki. Na połówki jajka z pastą, połóż kwiatek wycięty z białka całych jaj, na środku połóż krążek z oliwki – do środka oliwki kapnij trochę majonezu.
Na talerzu ułóż łodyżki z pora, a na końcówkach poukładaj jajka z kwiatuszkami. Dodatkowo możesz ozdobić koperkiem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ