Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska

Szpinakowe przekładańce – świąteczne akcenty finger food

Przygotujemy świąteczną przystawkę „Roladki ze szpinakiem i łososiem „. Wiele osób już zaczyna wybierać przepisy na świąteczny – noworoczny stół i sugeruję, aby wszyscy miłośnicy oryginalnych przekąsek przygotowali te wspaniałe roladki ze mną. Te przekąski są przygotowywane szybko, a nadzienie może być bardzo różne, oferuję swoje opcje, a Ty możesz wymarzyć i użyć dowolnego innego, co lubisz – mięsa, ryb, warzyw. Takie roladki zdobią każdy świąteczny stół, a zwłaszcza dla wszystkich miłośników łososia. Poza faktem, że roladki okazują się piękne, są również bardzo smaczne! Możesz użyć najprostszych produktów jako wypełnienie tych rolek, a rezultat zawsze będzie wspaniały! Możesz przygotować takie roladki z czerwoną rybą, pasztetem z wątróbek, koreańskimi warzywami, grzybami, wszystko zależy od twoich preferencji. Roladki z łososiem – to zawsze smaczna, spektakularna i bardzo świąteczna przekąska, niech zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Składniki na ciasto szpinakowe:
– 200g szpinaku
– 3 jajka
– 2 łyżki czubate mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka koperku
– 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– 200-250g serka śmietankowy
– 250g łososia wędzonego
Szpinak wypłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć. Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Blenderem dokładnie miksujemy. Blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając równo po powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na drugi papier, zdejmując od razu ten, na którym się piekło. Zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Sposób I na roladę – potrzebujemy:
– 200-250g serka śmietankowy
– 250g łososia wędzonego
– pitaja
– pokruszone orzechy włoskie
Równomiernie na całym cieście rozprowadzamy serek śmietanowy na który układamy łososia, z pitai wydrążamy walec, układamy na jednym brzegu.
Całość zwijamy jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, lub do zamrażalnika na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki posmarować serkiem boki i górę rolady, obtoczyć w orzechach.


Gotowe do spożycia.
Sposób II z ciasta szpinakowego – przekładaniec:
Potrzebujemy:
– serek śmietankowy
– serek śmietankowy w plastrach
– wędzony łosoś
– druga połowa ciasta szpinakowego
Ciasto dzielimy na trzy części. Ciasto smarujemy delikatnie serkiem śmietankowym i układamy plastry serka śmietankowego, teraz łosoś wędzony, przykrywamy kolejnym ciastem szpinakowym i powtarzamy czynność jak wcześniej. Przykrywamy trzecią częścią, smarujemy cienko serkiem śmietankowym, kroimy na małe kanapki. Na każdym robimy małą rozetę z serka śmietankowego, ozdabiamy listkami pietruszki i owocem granatu.

Smacznego.

Zdrowa żywność - zobacz ceny
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ